flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Набрав законної сили Вирок Ріпкинського районного суду

18 листопада 2013, 15:45

Набрав законної сили Вирок Ріпкинського районного суду Чернігівської області від 10 жовтня 2013 р., яким:

- затверджено угоду про визнання винуватості, укладену 23 вересня 2013 р. між прокурором в даному кримінальному провадженні - начальником відділу нагляду за додержанням законів у сфері протидії корупції та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення прокуратури Чернігівської області Максиміхіним Ю.В., та підозрюваним Сусло В.В.;

- визнано Сусла Віктора Володимировича винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України (в редакції відповідно до Закону України №221-VII від 18.04.2013 р.) та призначено узгоджене покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, строком на 1 рік;

- звільнено Сусла Віктора Володимировича, на підставі ст. 75 КК України, від відбування призначеного основного покарання, якщо він протягом іспитового строку в 2 роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки, передбачені ст. 76 КК України а саме: повідомляти органи кримінально-виконавчої інспекції про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з’являтися для реєстрації в органи кримінально-виконавчої інспекції.

            Ріпкинським районним судом Чернігівської області встановлено, що Сусло В.В. сприяючи особі обвинувальний акт в кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 12013260020000084 від 22 березня 2013 р. відносно, якої перебуває у Ріпкинському районному суді Чернігівської області, яка займала посаду заступника начальника відділу Держземагентства у Ріпкинському районі Чернігівської області в одержанні ним як службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах Бондаря Г.Г., тобто того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданого йому службового становища, поєднаному з вимаганням неправомірної вигоди.

            Кримінале правопорушення вчинені при наступних обставинах.

Особа обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції, працюючи з 18.03.2013 р. на посаді заступника начальника відділу Держземагентства у Ріпкинському районі Чернігівської області, що відноситься до 6 категорії посад державної служби, являючись державним службовцем 12 рангу, тобто згідно примітки 2 до ст. 368 КК України - службовою особою, яка займає відповідальне становище, та маючи відповідно до Положення про відділ Держземагентства у Ріпкинському районі Чернігівської області повноваження щодо погодження документації із землеустрою у межах, визначених законодавством, вимагав та одержав неправомірну вигоду при пособництві Сусла В.В. за наступних обставин.

У червні 2013 року, достовірно знаючи про намір Бондаря Григорія Григоровича отримати у приватну власність земельну ділянку, розташовану неподалік р. Дніпро, а саме: в с. Суслівка Ріпкинського району Чернігівської області, та бажаючи використати цей факт для отримання можливості протиправного збагачення, особа обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції умисно, з корисливих мотивів вимагав від Бондаря Г.Г. неправомірну вигоду у розмірі 3000 доларів США за надання йому висновку про погодження проекту землеустрою та супутніх до нього документів, передбачених ст. 50 Закону України «Про землеустрій», щодо відведення земельних ділянок у власність, який відповідно до ст. 186-1 Земельного кодексу України є безоплатним та надається протягом десяти робочих днів з дня одержання проекту, передаючи Бондарю Г.Г. свою вимогу щодо надання неправомірної вигоди через Сусла В.В., який є директором ПП «Ріпки-Кадастр», що виготовляло технічну землевпорядну документацію стосовно відведення земельних ділянок на замовлення Бондаря Г.Г..

Свою вимогу про сплату неправомірної вигоди Бондарем Г.Г. особа обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції під час особистої розмови біля приміщення відділу Держземагентства у Ріпкинському районі довів до Сусла В.В., який погодився сприяти йому в отриманні неправомірної вигоди. В разі ненадання неправомірної вигоди особа обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції погрожував відмовою в наданні відповідного висновку та затягуванням в розгляді технічної документації на земельні ділянки, які Бондар Г.Г. мав намір одержати у власність. Зазначені вимоги, погрози та розмір неправомірної вигоди Сусло В.В. під час особистого спілкування передавав Бондарю Г.Г., на що останній погодився.

Разом з тим, Сусло В.В. розумів, що особа обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції, якій обіймав посаду заступника начальника відділу Держземагентства у Ріпкинському районі Чернігівської області, в силу займаної посади був уповноваженою службовою особою територіального органу центрального органу виконавчої влади, що здійснює реалізацію державної політики у сфері земельних відносин.

Так, 27.06.2013 року до відділу Держземагентства у Ріпкинському районі Чернігівської області було надано для погодження виготовлений ПП «Ріпки-Кадастр» на замовлення Бондаря Г.Г. проект землеустрою та супутні до нього документи, передбачені ст. 50 Закону України «Про землеустрій», щодо відведення земельних ділянок у власність Бондарю Г.Г. для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,2500 га по вул. Інтернаціональній, 2-а в с. Суслівка, та для ведення особистого селянського господарства площею 1,2500 га в с. Суслівка Ріпкинського району Чернігівської області.

Реалізовуючи попередню домовленість із особою обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції, 03.07.2013 року, близько 13 год. 35 хв. Сусло В.В., перебуваючи в салоні автомобіля Бондаря Г.Г. «Subaru Legacy», тимчасовий реєстраційний номер АЕ 9922, знаходячись навпроти приміщення відділу Держземагентства у Ріпкинському районі по вул. Святомиколаївська, 35 в смт Ріпки Чернігівської області, одержав від Бондаря Г.Г. заздалегідь обумовлену неправомірну вигоду в розмірі 3 000 доларів США, що згідно офіційного курсу Національного банку України, станом на 03.07.2013 р., складає 23 919 грн., за надання йому висновку про погодження особою обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції проекту землеустрою та супутніх до нього документів, передбачених ст. 50 Закону України «Про землеустрій», щодо відведення земельних ділянок у власність Бондарю Г.Г. для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,2500 га по вул. Інтернаціональній, 2-а в с. Суслівка, та для ведення особистого селянського господарства площею 1,2500 га в с. Суслівка Ріпкинського району Чернігівської області, які мав передати особі обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно якої перебуває у суді першої інстанції, однак був викритий співробітниками міліції.

             Нагадаємо, що до набрання вироком про засудження Сусла В.В. чинності, в порушення презумпції невинуватості, у тижневику «Вісник Ч» № 38 (1428) була надрукована стаття з красномовною назвою: «У Ріпкинському районі багато любителів неправомірної вигоди», де серед іншого, журналіст Валентина Остерська, процитувала повідомлення прес-служби прокуратури Чернігівської області щодо того, що керівник одного з районних відділів Держземагентства в області протягом квітня-липня поточного року одержав неправомірну вигоду на загальну суму 3 тисячі доларів США та майже 11,5 тисячі гривень за перевірку та погодження ним технічної землевпорядної документації, надання відомостей з Державного земельного кадастру, висновків про наявні обмеження у використанні земельних ділянок. Та в порушення презумпції невинуватості, вказала прізвище Сусла Віктора Володимировича, як пособника в вимаганні та одержанні неправомірної вигоди посадовою особою відділу Держземагентства у Ріпкинському районі Чернігівської області.