flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Страсбург ближче, ніж здається

01 квітня 2013, 15:12

Страсбург ближче, ніж здається

Наша родина ось уже чотири рот судиться із приводу права власності на квартиру. Не вдава­тимуся в подробиці, лише скажу — станом на сьогодні ми пройшли всі можливі судові інстанції і нам було відмовлено. За чотири роки ми зіт­кнулися з безліччю порушень і вважаємо, що бу­ли позбавлені права на справедливий суд. Хочемо звертатися в Європейський суд із прав людини. Підкажіть, як це можна зробити.

Володимир С.

Одеса.

 

Якщо ви вичерпали всі можливості вирішен­ня даного питання в су­дових органах України і вважаєте, що держава порушила ваші права, то справді маєте право звернутися із заявою в Європейський суд із прав людини. Тільки майте на увазі — він не розглядає справи по суті й не зможе присудити вам право на квартиру. Звертатися до суду мож­на в тому разі, якщо бу­ло порушено одне із прав, передбачених Кон­венцією про захист прав людини та основополож­них свобод 1950 року. У вашому випадку можна говорити про те, що була порушена стаття 6 кон­венції «Право на спра­ведливий суд». У статті зазначено: «Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розум­них строків незалежним і безстороннім судом...»

Звертатися в Європей­ський суд можна протя­гом 6 місяців після того, як були пройдені всі су­дові інстанції в Україні й ви одержали остаточне рішення найвищої ін­станції.

Спочатку треба підго­тувати заяву у вільній формі. Писати можна українською або росій­ською мовою, але будьте готові до того, що коли суд візьме заяву до роз­гляду, подальше листу­вання здійснюватиметь­ся однією з офіційних мов — англійською або французькою.

У заяві необхідно ко­ротко викласти суть пи­тання: які права, гаран­товані конвенцією, було порушено; у які україн­ські суди ви зверталися, а також навести перелік усіх судових рішень і ко­роткий їхній зміст, ука­завши при цьому дати їх ухвалення й найменуван­ня судових органів. Та­кож треба додати копії самих судових рішень. Лист потрібно направля­ти за такою адресою:

The Registrar

European Court of Hu­man Rights

Council of Europe

F-67075 STRAS­BOURG CEDEX

FRANCE - ФРАН­ЦІЯ.

 

Розгляд справи в суді є абсолютно безплатним, також немає необхіднос­ті бути присутнім у Страсбурзі на засіданні.

Порядок подачі заяви та процедура розгляду справ у Європейському суді із прав людини ви­писані в Регламенті суду, затвердженому 1 листо­пада 2003 року. З тек­стом Регламенту, а також Конвенції про захист прав людини та осново­положних свобод 1950 року можна ознайомити­ся на сайті Верховної Ра­ди України www.ra-da.gov.ua. Також роз'яс­нення щодо процедурних питань ви можете прочи­тати на сайті Міністер­ства юстиції України www.minjust.gov.ua.

Ярослав ГРУЩИНСЬКИЙ

 

Голос України №57 (5557)

26 березня 2013 року