flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформування учасників судового процесу про розгляд справ за допомогою месенджерів

06 лютого 2023, 09:31

Наказом Державної судової адміністрації України від 23.01.2023 № 28 затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі (далі – Порядок), яким запроваджується порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

Для отримання тексту судової повістки, повідомлень і викликів в електронній формі, учаснику судового процесу потрібно подати до суду заяву на отримання електронних повісток у відповідній справі.

        Заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заяву до суду, шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку Viber або SMS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду.

У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або  за  наявності  інших  обставин,  які  перешкоджають  (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

Пунктом 4 Порядку передбачено, що адміністратор АСДС повідомляє судам та ДСА України про перелік месенджерів, для яких реалізовано технічну  можливість  направлення  судового виклику засобами АСДС, не пізніше наступного робочого дня після реалізації технічної можливості або внесення змін до такого переліку.

З інформацією про наявні програмні засоби, для яких реалізовано технічну можливість направлення судового виклику, учасник може  ознайомитися в приміщенні суду або на офіційному веб-порталі судової влади України.